De är framtiden

Vad du som vuxen kan göra för barnen

Det finns många barn i samhället som far illa.

Ibland kanske det inte är så lätt att se det. Det kanske handlar om alkoholiserade föräldrar, mobbning i skolan eller något annat som gör att barnen inte mår bra. I vissa fall kanske de inte ens själva inser att situationen de befinner sig inte är bra. Det finns mycket som vuxna kan göra för att underlätta för barnen och det är inte alltid som det behöver ta mycket tid från en själv. Det där är något som man kan avgöra själv i form av att antingen välja att engagera sig mer eller mindre.

Underlätta i vardagen

Att vara ett stöd för barn i samhället genom att erbjuda läxhjälp, engagera sig i lokala idrottsföreningar och så vidare kan vara ett bra alternativ om man känner att man har tid och energi över när de vardagliga måstena är över.

Ställ upp som volontär

Det finns många organisationer där man kan ställa upp som volontär om man skulle känna att tiden och energin finns. Det kan då handla om att man kanske tar hand om ett barn några dagar i veckan, hittar på roliga saker med dem och så vidare. Eller så kanske man hellre vill sitta och prata i telefon med barn som behöver någon vuxen att prata med. BRIS är ett exempel på en sådan organisation som man kan engagera sig i. Det är helt och hållet upp till en själv hur mycket man känner att man vill sitta och prata. Självklart är det här helt och hållet utan ekonomisk ersättning, men det finns ju andra saker som man kan få ut av det, nämligen att man känner sig bättre genom att ha hjälpt någon annan.

Skänk pengar

Om man inte har tid eller ork att engagera sig så finns det många organisationer som man kan skänka pengar till. Det här är ett bra sätt om man vill att det ska finnas organisationer eftersom de ständigt är i behov av pengar för att kunna fortsätta sitt arbete och därmed vara en trygg punkt för barn.

Säg till om du ser något

Om det skulle vara så att du ser ett barn som far illa så bör du säga det till någon. Det kan vara svårt att veta var gränsen går och om man verkligen ska lägga sig i eller inte. Men för att man själv ska kunna gå och lägga sig på kvällen med gott samvete så kan det vara lika bra att bara lämna ett anonymt tips eller något. Eller, om man känner sig tillräckligt stark, så kan man gå emellan barnet och dess föräldrar i stunden när man känner att de vuxna gått över gränsen.

ashe