Barnens värld

Rätten till en bra barndom

Det finaste barndomsminnet. Vilket är det? Kanske när man fick sitta på sin pappas axlar under skogspromenaden och nästan kunde nå upp till de nedersta grenarna på ekarna. Hur stor man var, till och med större än sin pappa som ju var stor som en jätte. Hur luften var svalare där i skogen än ute i sommarvärmen runtomkring. Luckor av kall luft som man färdades igenom, som om man simmade in en insjö. Den trygga känslan, av att vara skyddad och älskad. Av att världen inte var så himla farlig ändå och att allt skulle ordna sig. Visst låter det härligt?

Tyvärr har inte alla den turen. Många barn får aldrig uppleva något så fint. Många föräldrar har det svårt att ge sina barn det de behöver. Kanske inte för att de inte vill, utan för att deras liv inte är så himla lätt det heller. Missbruk, trasig ekonomi, spelberoende med flera. Många är de potentiella orsakerna till svårigheter. Vi börjar alltid med att hjälpa oss själva. Med att sätta syrgasmasken över våra egna ansikten. När vi gjort det och kommit tillbaka på banan kan vi hjälpa dem i vår närhet.

Det gäller förstås inte alltid våra egna barn. Ofta gäller det andras. Om du får nys om att ett barn far illa, kanske genom någon bekant eller till och med på stan, se då till att detta kommer fram i ljuset. Visa hänsyn för föräldrarnas situation men var också medveten om att barnets hälsa och rätt till ett bra liv alltid kommer först. Om personen i fråga inte kan ta hand om sitt barn just nu, kan det till och med vara personen till hjälp om hen får hjälp med att ta hand om sitt barn. Kanske kommer det leda till att personen tar hand om sig själv. Det finns olika vägar att gå för att rapportera misstankar om att barn far illa, men den säkraste är antagligen att gå via Socialstyrelsen, som ni kan läsa mer om här. Här finns mycket bra information. Om det visar sig att det inte var något som var på tok, så är det väl ändå lika bra att man tog sig en titt på det. I fall som dessa är det bättre att ta det säkra före det osäkra.

Alla barn har alltid rätt till en varm och kärleksfull barndom och lyckligtvis finns det många organisationer som verkar för att detta ska vara en verklighet. BRIS är en av de största. Drottning Silvias Childhood är en annan sådan som gör mycket gott för världen. Vem vet – kanske kommer du starta en egen organisation? Allt började ju någonstans. Oavsett om det sker på stor skala eller om du gör ett litet hjältedåd eller rentav ”bara” ser till att dina egna barn har det bra – så kommer barnen kunna glädjas åt det hela sina liv.

ashe