Var är rättvisan?

Kämpa på!

Vi brukar oftast tänka på barnen utanför Sverige, de som har det svårt och behöver vår hjälp allra mest. På så sätt glömmer vi bort de små barnen som finns här. I vår närhet och som glöms bort och som vi behöver prata om och med. De finns överallt, i klassrummen och bland vänner. De som man kanske inte tänker på har det svårt för att de döljer det så bra men som lider i det tysta. Det är chockerande att veta att det finns barn i vår närhet som lever med skräck av många olika anledningar, som försöker leva normalt i skolans värld men som går hem och lever i misär. Dessa barn finns överallt men vi glömmer bort dem, konstant. För vi har inte tid eller så vill vi helt enkelt inte se det som finns framför ögonen på oss.

Det är lätt att tänka att alla som lever i Sverige har det bra och att det finns andra som har det svårare. Absolut, vi kan aldrig jämföra livet vi har här med det liv man har som barn i Afrikas slumområde eller i Brasiliens kvarter, men man får ändå inte blunda för ett barns verklighet. Många barn i Sverige lever i fattigdom och misär. Med föräldrar som inte kan ta ansvar för dem och som försummas av så många vuxna att de glömmer bort all tillit de någonsin har haft. De förstörs, sakta men säkert, på grund av vuxna som sliter ner deras självförtroende och vuxna som väljer att blunda för att de helt enkelt inte har tid eller ork med det.

Varje höstlov, jullov, sportlov, påsklov och sommarlov är istället en stor klump i dessa barns magar. Nu måste de vara hemma och må dåligt, av många olika anledningar, och de kommer inte ha någon där för dem. Nu finns såklart BRIS som är en förlängd arm till hjälp för dessa barn. De får möjligheten att prata ut om sina problem, att ventilera sina tankar och att det faktiskt finns någon som lyssnar och vill dem väl. På så sätt kanske de även får tips om hur de kan söka hjälp och få hjälp och även få tillbaka förtroendet för en vuxen. Det är viktigt att belysa dessa organisationer som kämpar för dessa barn och se till att varje barn vet att de finns, att det finns vuxna som bryr sig och att det finns någon därute som vill hjälpa till.

ashe