Var är rättvisan?

Barns rätt till lek

Alla barn har rätt till en trygg och framförallt rolig barndom oavsett var i världen barnen bor. Här kan du bland annat läsa mer om hur leken kan vara ett perfekt verktyg för att skapa trygga relationer mellan barn samt mellan barn och vuxna.

Varför lek är viktigt

Att leka är en social aktivitet som kan genomföras ensam med exempelvis en dator eller surfplatta eller tillsammans med andra. Det finns lika många olika sätt att leka på som det finns barn, vuxna kan absolut också leka och att spela spel eller dator kan klassificeras som att leka på olika sätt också. Det fina med leken är att den får lov att vara helt ostrukturerad utan mål och ibland är den helt organiserad. Ett exempel på det kan vara att arrangera en maskerad tillsammans med barnen, här hittar du allt du behöver för att göra det. Då blir leken helt plötsligt ännu mer uppstyrd och skapar ännu fler möjligheter för skratt och social utveckling.

Alla kan leka och det är enbart ens egna förutsättningar som sätter ramar för leken. Lek kan förekomma på allmänna platser, eller hemma. Oavsett var och hur så skapar leken möjligheter för att utveckla ens sociala och kreativa förmåga.

Det finns lekar som leks än idag som har flera hundra år på nacken och som har gått från generation till generation. Exempel på de lekarna är lekar med kulor, Bro bro breja och kurragömma. Men, som sagt, en lek kan vara nästan hur stor eller hur liten som helst och med vilka förutsättningar som helst. Andra exempel på mer uppstyrda lekar kan vara att spela sällskapsspel av olika slag, lägga pussel eller pyssla tillsammans. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Clowner utan gränser

Clowner utan gränser genomför många projekt varje år, för mer information om deras olika projekt, klicka på länken. De ser till att alla barn i världen, oavsett var de befinner sig geografiskt och hur olika deras hemförhållanden ser ut så får de samma möjligheter till en stunds skratt och lek via Clowner utan gränser.

Den ideella organisationen bildades 1996 och de bedriver sin verksamhet på många platser i världen. Deras syfte är att möta barnen och ge dem möjlighet att skratta och leka samt att sprida glädje och bidra till att världen blir en mer lekfull plats. För att lyckas med det använder clownerna humor och lek som ett sätt att ge vuxna och barn chansen att utvecklas och få en paus i deras liv. De menar att skratt och lek kan förändra liv och att skrattet skapar en beröringspunkt som annars skulle gått förlorad. De gör ett fantastiskt arbete med lek som verktyg och skapar möjligheter för barn och vuxna att mötas.

ashe